Последни данни: Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Област Благоевград!

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в Област Благоевград. Това съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград след проведената Областна епизоотична комисия в града.

По думите му през изминалата седмица са направени редица изследвания на домашни и диви свине, които са били отрицателни. „През изминалата седмица, съвместно с представители на общините, извършихме и проверки за репопулация в районите, в които доброволно бяха умъртвени животни, а именно Кресна и Струмяни. В рамките на тях сме проверили 162 стопанства тип „заден двор“.

Това, което установихме е, че няма случаи на репопулация“, каза още д-р Бащавелов. Той добави, че вече е завършила и двуседмичната мисия на експерти от Европейската комисия, които са дали добра оценка за действията на институциите и обществото в България по отношение борбата със заболяването. „Мерките, които сме взели са отчетени като правилни.

Една от слабостите, която е констатирана е, че има малък брой регистрирани стопанства тип „заден двор“. В тази връзка тяхната препоръка е да продължат мерките в тази посока, както и да продължи контрола от страна на Агенцията по безопасност на храните спрямо ловните дружинки, съобщи фокус. Целта е да се следи дали се спазват мерките за биосигурност и дезинфекциите, които е нужно да правят те, когато напускат ловните полета“, заяви д-р Бащавлов.

Свързани новини

Съученици от бившата Солунска гимназия в Благоевград се събраха на другарска среща

Веси

Бъдеща медицинска сестра от Благоевград стана майка, избра екзотично име за дъщеря си

az

Български художник почина в зверската катастрофа с такси край Кочериново

Рени

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.