Предизборни схеми за милиони! Камбитов предлага да се купи земя от частник за 5 млн. лева за индустриална зона в Благоевград!
 Познанстнвото на кмета на Благоевград  с Бедрос младши ли е в основата на сделката?

Бъдещата индустриална зона на Благоевград ще е в рибарниците край кв. „Струмско“, гласи градската мълва. Слухът тръгна в петък след сесията на ОбС – Благоевград, на която кметът Камбитов предложи да бъде подписан меморандум с „Национална компания индустриални зони” ЕАД, които възнамеряват да купят терен в Благоевград и на него да обособят зоната, която най-после ще е някакво начало за привличане на бъдещи инвеститори и помръдване икономиката на Благоевград. Самият Камбитов тогава обясни, че има 2 варианта за партньорство с държавното дружество – или фирмата да купи частен терен, да изгради инфраструктурата и да създаде всички необходими условия за бъдещите инвеститори, или пък общината да осигури общински имот. До момента обаче лично градоначалникът многократно е обяснявал, че общината не разполага с голям общински терен.

На сесията Камбитов заяви, че вече има подкрепата на премиера Бойко Борисов, правителството и директора на държавната фирма “Национална компания индустриални зони“ за партньорство на дружествата с община Благоевград, но не даде повече подробности. Според слуховете в града кметът вече е договорил мястото, което е частно. Става въпрос за огромния терен от 454 дка на рибарниците край кв. „Струмско”, който собствениците сем. Лидия и Никола Николови били склонили да продадат срещу 5 млн. лв. “Национална компания индустриални зони“ се е съгласила с размера на инвестицията и дори вече има обещание от Министерството на финансите за целево финансиране на сделката. Самото дружество е компания, 100% собственост на Министерство на икономиката, негов управител е Антоанета Иванова-Барес, а членове на Съвета на директорите до 31.12.2020 г. ще са бившият царски икономист, анализатор и инвестиционен консултант Владимир Каролев, А. Иванова, Ивелина Крушкова, Илия Лазаров и Адриан Асенов. През април т.г. дружеството е увеличило капитала си на 73 860 131 лв.

Рибарниците бяха собственост на един от първите предприемачи и мощни бизнесмени на Благоевград Бедрос Дюнгелян, който се занимаваше главно с метали. Той почина през 2013 г., остави имотите си на сина си Митко и снахата Антоанета и година по-късно банката обяви за публична продан част от тях заради банков кредит от 450 000 евро. Впоследствие, след няколко провалени търга, семейството си ги купи обратно, а рибарниците официално се водят собственост на Лидия и Никола Николови, които са тъща и тъст на сина на Бедрос – Митко, и фирмата им „Рибно стопанство” АД.

Сем. Николови няколко години поред се мъчи да ги поддържа, като през цялото време разчиташе на свежи пари по европейски проект. Спъна го обаче българската бюрокрация – при замерване на имота той се оказал не 407 дка, които били вписани в нотариалния акт за собственост, а 454 дка. Новопоявилите се 47 дка били държавни и точно тази смесена собственост на терена се оказала пречка Николови да кандидатстват по европейски програми, чието изискване е теренът да е 100% частен. За да се впишат в правилото, семейството теглило кредит, купило много скъпо новите 47 дка, но докато сделката с държавата се финализира, подходящите за финансиране еврофондове били затворени. Преди няколко години Лидия Николова ги затвори и в момента те са едно огромно блато.

Като местоположение рибарниците край „Струмско“ действително са добро попадение, не така обаче стои въпросът със същността на терена. Според общото мнение на специалисти – строители, хидроинженери и др., той е абсолютно неподходящ за индустриална зона заради подпочвените води, които доскоро пълнеха рибарниците, а сега поддържат влажна двуметровата тиня, която ги е превърнала в блато. За да бъде изградена площадката на бъдещата зона, ще са необходими дренажи на огромна територия, които ще оскъпят неимоверно строежа. При високи подпочвени води, какъвто е този случай, ще се наложи да се направи хидроизолация на фундамента тип „вана“ с височина на стените поне 5 метра, а за парцел от над 450 дка това предполага невероятна инвестиция, казват строители, които дори не се осмеляват да назоват някаква цена. При това положение не е много ясно дали кандидатът да купи терена ще се съгласи да брои милионите за земя, която ще му глътне многократно повече пари за застрояване.

Вчера в. „Струма“ зададе писмени въпроси до кмета на общината Атанас Камбитов правени ли са до момента разговори със собствениците на рибарниците и с Министерството на финансите за отпускане на 5 млн. лв. за покупката, както и има ли вече интерес от страна на инвеститори за бъдещата индустриална зона. Кметът Камбитов категорично отказа да отговори с мотив, че има още детайли за уточняване. Според наши източници обаче със сигурност вече има поне един кандидат-инвеститор – преди 2-3 месеца компания е поискала от общината 30 дка за откриване на завод за производство на медицински протези и ако кметът е успял да ги убеди да изчакат, вероятно те ще са първите новодомци в зоната, на която благоевградчани възлагат големи надежди. Въпросът сега е къде ще е тя и дали ще е подходяща за застрояване?

/източник струма бг/

 

 

 

Свързани новини

Яне Янев изригна: Синята лампичка на Бойко Борисов е Пунта Мара за пред хората. Котев и другите кандидат-кметове на областните градове си остават!

Пепи

Читател пита с писмо до ИА „Региона“: Ще подаде ли оставка съветник на ГЕРБ, ще го разследва ли КОНПИ?

az

Късметът го споходи! Мъж от Пиринско грабна 1 000 000 лева от лотарията

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.