Природен феномен над Югозапада! Луната светна с ореол…

Тракийското светилище Фенерски камък оцветило земния спътник 

Луна в цветовете на дъгата грейна над Дупница преди дни. За приказното явление сподели Дени Милева от фондация „Природните чудеса на България“.

Чудото се случва на 9 ноември, а ден по-късно се случва още нещо интересно – земният спътник е като човешка зеница със сияние в огнен пламък. Сиянието от луната е виждано още от древните гърци, които го наричат „хало“ – сияние или ореол на български.

Местни хора си обясняват и по-друг начин шарената Луна. По техни думи тя се е оцветила точно когато е застанала над древното тракийско светилище Фенерка, както и над пирамидата на траките в планината Рила. Ритуалните ями на предшествениците ни са точно копие на лунните кратери и хората вярват, че има връзка между обектите и събитията. Жители на столицата също свидетелстват, че са видели шарената Луна, но не са могли да си обяснят оцветяването им.

Скалното светилище Фенерски камък се намира при връх Фенерка на Рила планина и е регистрирано през септември 2014 г. при теренно проучване от научен екип с ръководители проф. Васил Марков и доц. Алексей Гоцев. Мястото се счита за едно от ранните светилища, ползвани от древните траки. Откритите керамични фрагменти на мястото на обекта са датирани най-общо около I хил. пр. Хр. Сред останалите регистрирани особености на мястото са изсечена в скалите отвесна щерна (съд или басейн за събиране на дъждовна или друга вода) и шлака, ползвана за откриване на злато и сребро в древността. Марков описва скалите на връх Фенерка (Фенерски камък) като пирамидално оформени. Според интерпретацията на доц. Гоцев при върха възлиянията и ритуалите на върха са били в чест на Сабазий (Дионис), пише българия днес.

Любопитен момент е, че тракийските надгробни могили също са във формата на Луната.

Преди пет години Милева успява да види Богородица в Рила. Тя се качила до Рилските езера през август, когато последователите на Бялото братство с изгрева на слънцето посрещат Новата година. В скалите на връх Харамията Дани попада на изваяни две вдигнати за молитва ръце и между тях скално изображение на Божията майка с бебето на ръце и лика на свети Иван Рилски в цял ръст.

 

Свързани новини

Акция на ГКПП-Кулата, ето какво откриха в тайник на кола…

az

На вниманието на властта! Кръчма тормози три блока

Blagoevgrad

Горя цех в цигарената фабрика в Благоевград!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.