Симитли празнува половинвековен юбилей с визия и стил!

Симитли празнува половинвековен юбилей с визия и стил, достойни за развитие и управление на българските градове.
Личностите на Симитли, голямото богатство и традиция – кукерите, въобще хората, бяха в основата на честванията.
По време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли, която бе водена от председателя на местния парламент – Владимир Христов, със званието „Почетен гражданин на Симитли” бяха отличени Стоян Атанасовски, Борис Бачев, Спас Янчев, Павел Ангелов, инж. Димитър Падежки, Николай Атанасовски и инж. Васил Георгиев. Пред присъстващите в залата на читалище „Св. Климент Охридски”, Павел Ангелов изказа специални благодарности към общинското ръководство в лицето на кмета Апостол Апостолов за начина, по който Симитли изглежда днес, благодарение на усилията, които той и екипът му са положили и продължават да полагат. Думите му подкрепиха и инж. Димитър Падежки, както и Николай Атанасовски.
На тържественото събитие присъстваха: кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, зам.-кметът Евгения Георгиева, народният представител Стефан Апостолов, представители на общинска администрация, кметове на населени места, както и десетки жители и гости на града
„Половин век, в който са преплетени съдбите на десетки хиляди хора, за да бъде днес Симитли малък, но уютен дом за жителите и гостите му…“ – Това бяха думите, с които заместник-кметът на Община Симитли – Евгения Георгиева откри тържествената програма.
С кратка историческа справка, тя припомни как градът се е развил в последните 50 години.
„Днес се обръщаме с почит към историята, но отправяме поглед бъдещето, което ще оставим на нашите деца и внуци“ – подчерта също заместник-кметът Евгения Георгиева, с което откри тържествената сесия.
След тържествената сесия, празникът продължи с откриването на изложба – „50 години град Симитли“, направена от младите и талантливи художници на Симитли, подпомагани от утвърдили се имена в региона и страната, както и откриване на музей – „Симитлия – древната земя на кукерите“, който да напомня за традициите в нашата Община. За неговото създаване, всяка една кукерска група подпомогна като даде нещо отличително от себе си. Кукерски костюми, народни носии, облекла от всеки индивидуален персонаж – булка и младоженец, поп, старци, мечка и мечкар са част от това вълшебно място, на което се радват малки и големи.
След края на официалната част започна концертна програма. Тя бе открита от кмета Апостол Апостолов, който благодари на гражданите, като подчерта, че без тях самите, Симитли не може да бъде това, което е, а именно един прекрасен град.
В програмата участие взеха ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Мъжка фолклорна група „Изворите“, Мъжка фолклорна група „Веселие“, ансамбъл „Пирин“ и поп-фолк изпълнителката Ваня, които приповдигнаха още повече настроението на хората. Малки и големи, румени и засмени присъстваха на големия празник. Децата изпълваха обновения площад с усмивки и настроение, по-възрастните им се радваха и със сълзи от щастие гледаха програмата, а изпълнителите с удоволствие взеха участие на това незабравимо събитие и поздравиха гражданите на Симитли.
50 години – Симитли, 50 години – мечтан град. Това е Симитли – мечтано място за живеене! Спокойно и уютно, изпълнено с много любов и топлина!
Град с обновена инфраструктура, модерни образователни институции, новосъздадени социални заведения, читалища, административни сгради, работещи предприятия, както и съвременни спортни терени и съоръжения.
На 29 август 1969 година, с указ 828, Симитли бива обявен за град и по случай неговия рожден ден, Община Симитли организира този голям празник.

Свързани новини

Внимание! Опасност от пожари в област Благоевград…

Пепи

Представят книгата „И земен, и небесен“ в памет на Николай Кимчев

az

ЧЕЗ стартира конкурс за художествени проекти на тема „Електрическите стълбове – дом на дивите птици“

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.