Скандал в Петрич! Граждани: Община Петрич подписа договор за 1,4 млн. лв. за реконструкция на несъществуваща сграда – музей по трансграничен проект с Гърция

Община Петрич сключи договор №26/22.02.2019г. с фирма „ВДХ” АД за изпълнението и на стойност 1 171 000,00 лева без ДДС или 1 405 200,00 лева с включен ДДС за ремонт на несъществуваща сграда. Това сигнализираха в редакцията ни група граждани, които помолиха имената им да останат в редакцията от съображения за сигурност. Сигналът е изпратен и в прокуратурата. Веднага се свързахме с кмета Димитър Бръчков. Като винаги, той беше категоричен: „Няма да коментирам!“
Според подателите на сигнала документите за съборената сграда са нищожни,пише viara-news.
Публикуваме сигнала, без редакторска намеса:
„Реконструкция на съществуваща сграда в музей в УПИ XLIV 603.1710, КВ.53, гр. Петрич” като е издадено и Разрешение за строеж №68 от 04.07.2018 г. За „Реконструкция на съществуваща сграда в музей“, УПИ XLIV, кв.53 по плана на гр. Петрич. На 22.02.2019 г.
Бяхме изумени, след като разбрахме за такава обществена поръчка и за сключения договор за изпълнението, тъй като такава сграда НЕ СЪЩЕСТВУВА! Имаше стари постройки във въпросното УПИ XLIV 603.1710, които бяха премахнати през 2018 г. В края на месец януари също констатирахме, че сградата, предмет на обществената поръчка, за която е сключен договор за реконструкция, НЕ СЪЩЕСТВУВА и в подкрепа на нашето твърдение прилагаме снимков материал!
При тези обстоятелства за нас това е поредният пълен абсурд в община Петрич.“
Финансирането за строителството е осигурено по договор за субсидия №В2.6с.11 от 01.09.2017г. по проект Културния двуполюс Серес-Петрич, по програма за сътрудничество Interreg V-A Гърция-България 2014-2020г., Приоритетна ос 2: Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион и от бюджета на община Петрич за 2018г.“
Сигналът в прокуратурата е придружен с обявление за обществената поръчка от 20.11.2018г., техническа спецификация, договор №26/22.02.2019г. и снимков материал. „На снимка 1 в червено е оградено мястото, където някога беше въпросната сграда; Снимка 4 е справка от кадастралната карта, показваща границите на въпросното УПИ и сградите разположени в него при последната промяна преди години, а на снимка 6 – етап от събарянето и).“, описват в сигнала снимките петричани.
Целта на сътрудничеството със Серес е създаване на два културни центъра с европейско значение, които включват две сгради – една в Петрич и една в Серес. Те ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи. За нуждите на проекта в Петрич ще се реконструира сграда, която е бивша собственост на Гранични войски в района на бъдещия градски парк. Тя ще бъде превърната в Исторически музей, който практически ще се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран на два етажа с малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв. м. Разгънатата квадратура е 1930 кв. м, като 60% от достъпната за посетители площ (882 кв. м) се предвижда за разполагане на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг (105 паркоместа за леки автомобили) и място за паркиране на 2 броя автобуси за туристи. Срещу сградата на музея ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център. Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро (с ДДС), от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г. Тези подробности по проекта станаха ясни още през 2017 г.
Договорът за изпълнение обаче беше парафиран едва пред февруари 2019 г.
Както съобщихме, след перипетии по обжалване и спиране на поръчката все пак ВХД АД ще извърши реконструкцията на музея в Петрич. Кметът Димитър Бръчков е подписал договор със столичната фирма. За участие в поръчката беше поканена и добре познатата фирмата „Александър 49” ЕООД, която е изпълнител на доста поръчки в южната община.
ВДХ АД се представлява от Момчил Борисов, а в съвета на директорите освен той участват и Иван Панов и Петко Геров.
Проектното решение е развито около съществуваща тухлена стена по северната част на сградата. Към съществуващата сграда ще се дострои една част.
„Няма ли сграда реконструкция е невъзможна. И трябва наново проект и разрешения за строеж и всичко друго. А след като документите вече фактически са нищожни, те си мълчат. И ще правят незаконно друга сграда, само за да усвоят над 1 000 000 лв. Не съществува и стена, от снимките се вижда, идеята е била да запазят стени, но после ги събарят. Затова искаме прокуратурата да провери, опорочена ли е поръчката.“- смятат подателите на сигнала.

Свързани новини

Бербатов се върна в Англия и отново бележи!

az

/Снимки и видео/ Областна дирекция на МВР-Благоевград и общественици отбелязаха  професионалния празник на полицията!!

az

Трудов инцидент в кв. „Струмско“! Мъж падна от скеле и се нарани жестоко…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.