(СНИМКИ) Родители отново протестираха срещу Стратегията за детето 2019-2030

Няколко десетки граждани от над 130 хилядите членове на групата „Не на стратегията за детето 2019-2030“ проведоха поредния си протест срещу законодателни промени, свързани със закрилата на детето, които влизат в сила от 1-ви януари догодина.
/Припомняме на читателите на ИА Региона, че в Благоевград също се промедоха маса в прости против тази стратегия/
Шествието тръгна от Националния дворец на културата в София и премина покрай посолствата на Италия и Холандия, заради случаите на две българчета, настанени в приемни семейства в тези държави при живи биологични родители. Мотото на протеста беше „У дома е най-добре“, а участниците призоваваха гражданите по улиците да се присъединят към тях.

Участниците в протеста „У дома е най-добре“ скандираха „Върнете Атила“ и „Върнете София“ – в подкрепа семействата на момиче и на момче, настанени по различни причини в приемни семейства в Италия и ХоландияКарина Захариева, която бе част от протеста, обясни, че социалните системи на тези държави се взимат като модел и се пренасят у нас. Тя посочи някои конкретни промени, заложени в българското законодателство и влизащи в сила от догодина, които ще разделят деца от техните биологични родители.

В рамките на 24 часа се изземва детето, обяснява тя и допълва, че „всеки съсед, който не ме харесва и да се обади на социалните и да каже, че това семейство има дете, което се тормози. Взимат детето, а чак след един месец имате право да се борите да го вземете обратно“.

Цитираните от Карина Захариева текстове в закона за закрила на детето предвиждат, че при сигнал за дете в риск, до 24 часа трябва да бъде направена оценка на този сигнал, като при потвърждаване на информацията, че има риск, социалните свикват екип с участието на полицията, прокуратурата и общината, и се подготвя план за действие за защита на детето. Когато се установи насилие над дете в неговия дом, то може да бъде защитено чрез настаняване извън семейството, което става със съдебно решение.

Източник: dariknews.bg

Свързани новини

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Благоевградска област за периода 17-21.06.2019 г.

az

Митрополит Серафим направи първа копка на строеж на нов параклис в Полето

Веси

Скандал! Благоевградчани се сбиха, а после…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.