Спомени, спомени! Какъв беше моят Благоевград преди години? Имаше работещи предприятия, нямаше безработица и престъпност, с гарантирано образование и работа…

2

0

Напоследък благоевградчани често си спомнят за недалечното минало и състоянието, в което беше града преди 30-40 години. По-възрастните, а и хората на средна възраст, с носталгия разказват за работещите заводи, за липсата на безработица и престъпност, за културния живот, за качественото образование…

Нашият съгражданин И.И., живеещ от дълги години в София, изля мъката си по миналото на Благоевград в кратко есе:

„ Винаги съм искал да се върна в родния Благоевград, да работя и да живея тук, където са моите корени. Работя в ИТ сектора и трудно бих си намерил такава работа в Благоевград, впрочем изобщо не се намира никаква работа.

А само преди 10-15 години Благоевград бе работещ и пълен с хора и живот град. В града работеше Хлебозавод, Лимонадена, Бирена фабрика,ЗЗСТ, Цигарена фабрика, Текстилна фабрика , завод „Ворошилов“ , десетки шивашки фабрики и т.н.. В града нямаше безработица,образованието и здравеопазването бяха гарантирани, пенсии, социални пакети, санаториуми, почивни бази, и всичко останало.

Нямаше затворени магазини, нямаше магазини за дрехи втора употреба, които сега са на всеки ъгъл в Благоевград. Нямаше престъпност, нямаше страдалци , които постоянно търкаха билетчета, готови да останат без хляб само и само да пробват късмета си.

По това време никой не се притесняваше от криминалната хроника и си оставяше ключовете си под изтривалката и всички го знаеха.

Нямаше толкова много бедни, страдащи и бездомни хора. Имаше условия за масов безплатен спорт. Нямаше компании за бързи кредити, които заробват хората, офиси на банки със съмнителен произход.
Хора уважавани на времето не ровеха в кофите за боклук. Нямаше даже толкова много улични кучета, въпреки че в момента има модерен приют, специално създаден за тях.

А днес какво имаме лъскав, саниран, прехвален град… А под тази опаковка се крие нещо страшно.
Някогашните заводите затвориха кепенци. Цигарена фабрика затвори врати съвсем наскоро. Шивашките фирми намаляха драстично, малкото местни фирми свиват производството, намаляват персонала, нямат възможност да дават нормални заплати. По работещите фирми и заплатите се определя това, как живее населението. Е, тук е така, заплати на дъното под Видин, работа няма…
Ще каже някой, градът е с ремонтиран център, нови червени плочки „греят“ пред община Благоевград… А това какво ги грее младите хора, ще им помогне ли да си намерят работа по специалността, която са завършили с добро заплащане и ще могат ли да се устроят в града!?

Колко европейски програми е спечелил Благоевград ще оспори някой, но те са в полза на много малко хора. За да използват прехвалените европейски средства направиха велоалея. Е, да, но не е както в Европа, а минава в средата на тротоара и две колела не могат да се разминат.

Да, има нов парк „Македония“, който работи няколко дни в годината, като обществен обект, който не е отворен за хората и обслужва частни интереси. А какво да кажем за белия дроб на Благоевград -парк „Бачиново“, трева изсъхнала, мръсен, лека по лека се превръща в запустяваш вид… Повечето улици в града са мръсни и прашни, кръпка до кръпка от стар и нов асфалт. Въздухът, който дишат благоевградчани е мръсен и опасен за здравето. В топ класацията е за най-мръсен въздух и замърсяване с фини прахови частици в цялата страна.А за миенето и подреждането на града да не говорим, прави се един път на четири години. Е, тази година е време изборно, та два пъти ще измият града.

Ето така изглежда под обстоен поглед Благоевград. Направено е нещо, но не за повечето хора. А, кой ви вярва, господа властимащи, никой вече..!“


.

Материалът Спомени, спомени! Какъв беше моят Благоевград преди години? Имаше работещи предприятия, нямаше безработица и престъпност, с гарантирано образование и работа… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини

Важно! Ето докога ще бъде затворено трасето от АМ „Струма“ в посока София…

Пепи

Благоевградчанката Ани Салич се къпе с бързовар и кофи вода

az

Акция жандармерията върви в Сандански, има задържани

Веси

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.