С общи усилия и вяра! Сестри градят църква в Докатичево

Сестри поправят храм на вярата сами! Ангелина и Янка решават да запретнат ръкави и да възобновят старата черква „Св. Неделя“ в симитлийското село Докатичево.
Речено-сторено! След около месец неуморен труд сестри Попови и обединените от тях местни успяват да закърпят старата света обител.

„Така съм възпитана. Животът ми се стече така, че заминах за Испания, където живях 13 години. Попаднах на добри хора, доброволци към различни институции, които много помогнаха на мен и семейството ми, а след това ме научиха и мен самата да помагам“, разказва пред вестника 44-годишната Ангелина.

Като малки сестрите често прекарват летата при баба и дядо в Докатичево. Ангелина споделя, че обичала често да обикаля старата черква с попа. Когато виждат, че църквата, в която са палили свещи като деца, се руши, решават да вземат нещата в свои ръце. Организират кампания и събират 3000 лв. Веднага купуват материали и започват да изграждат първо навес.
„Ние сме строители цял живот с моята сестра и като видя, че се руши нещо, на мен не ми дава спокойствие“, допълва доброволката.

За по-малко от месец двете успяват да се мобилизират и да приключат ремонтните дейности. Интересното в случая е, че църквата е построена от двама братя.
„Легендата гласи, че през времето, когато са я съграждали, всеки пък, когато са вдигали стените й, тя е падала. Имало братя майстори, които, за да успеят да я съградят, са зазидали сянката на своята сестра в стените й. Така черквата е останала до днес. А гробът на сестрата на майсторите е в двора“, връща се в спомените разказвани от баба й Ангелина.
Според местните мястото е магично и притежава силна енергия. Близо до църквата има кладенче, чиято вода се смята за лековита. Самата баба Ванга често е изпращала хора там да си лекуват болежките,пише Българияднес.
„Понякога тя изчезва. Тази година обаче за събора се появи. Преспах при олтара, както доста често правя, а на сутринта на празника, в кладенчето имаше вода. Мястото е магично“, споделя Попова.

Свързани новини

Млад водач от Благоевград се преобърна в канавка край Белица

Blagoevgrad

Млада писателка с хуманно дело: Дарява апаратура за недоносени бебета на болницата в…
Предстои такава да бъде дарена и в Благоевград...

az

Лъсна нова схема на кмета Кирил Котев: Ето как със сделка с ДНСК пуска минералната вода до хотела си!

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.