С риба и салати Логодаж се готви за селския събор за Архангеловден!

Църквата „Свети Архангел Михаил“ в благоевградското село Логодаж днес празнува храмов празник. По традиция на този ден селото прави и събор, който се провежда в двора на храма. Тъй като днес е петък и е постно по каноните на българската православна църква не се разрешава да се коли и готви овен или теле. Затова организаторите на събора ще нагостят гостите с риба и салати. От рано тази сутрин мало и голямо се е включило в подготовката за празничния обяд. В храма бе отслужена празнична литургия в чест на светеца Архангел Михаил.
Храмът в селото е уникален построен е през 1860 година. Обявена е за паметник на културата с национално значение.
Интериорното оформление е оригинално. Иконостасът е дървен, резбован с груба резба по венчилката и царските двери и изписан, като иконите са на три реда. Царската на Свети Николай е от 1862 година. Малките икони са дело на банския зограф Михалко Голев. В 1896 – 1898 година Голев изписва със стенописи вътрешните стени и външната запада и южна фасада, като сцените му са свободно разположени и имат оригинални сюжети. сн.назаем от приятел

Свързани новини

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Благоевградска област, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 03-07.06.2019 г.

az

След пет часа пледоарии, съдът реши разследващата полицайка Розалина Кьосева остава в ареста!

az

От Рила до Родопите : Как се изминават 440 км на колело за два дни?

Рени

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.