Уникално! Самодейците от Логодаж станаха жътвари…

Самодейците от село Логодаж направиха възстановка на обичая започване на жътвата или „Жътва“.
Трудовият народен обичай „Жътва“ е част от мнoгообразието на бита, традициите и живота на населението ни в миналото. Жътвата в село Логадаж  се е започвала от средата на лятото.
Това ставало предимно колективно или групово. Рано сутринта аргатите /жътварите / и вързачите се събират край селото и тръгват към нивите. Отиването и завръщането е ставало пеша, само инвентарът и торбите със обеда и съдовете за вода се натоварвали на добитък – кон или
волска кола. Отколешна традиция е било жътвата да става колективно или групово,тъй като този ден се е превръщал в истински празник със смешки, закачки. На този ден е бил повод момите и ергените да се срещат, да си продумват и даже да се харесват.
Пред камерата на известни фотографи самодейците претвориха обичая с всяка една подробност.

Всички бяха облечени в автентични летни носии, специално за жътвата. Първа сърп удари най-активната самодейка 80-годишната  Веселина Бойчева , която е част певческа група “Логодажките баби”. Бабите показа и на младите майка как са гледали децата в старо време. Вързано в цедилка под дебела сянка, а майката на нивата със сърпа. Обядът на жетварите също беше автентичен качамак, мляко, жетварски таратор и питка, точно както било навремето.

Пазеното на традициите е дело и на участниците в групата, но и на   вещите грижи на читалищната секретарка Дафинка Бойчева и на кмета Пламен Червенков.

Дано някоя от тези снимки попадне в голямо световно издание, за до прочуе китното село пазещо обичаите и традициите.
Снимки Дафинка Бойчева:

 

Свързани новини

Решиха: Дворните прасета в Кресна да бъдат заклани заради африканската чума до неделя!
Дали ще се стигне до принудително избиване?!

Пепи

/Видео/ Засилени мерки за сигурност покрай предстоящите почивни дни, КАТ с мащабна акция на територията на област Благоевград  за алкохол и …

Пепи

Удар в Благоевград! Откриха склад за пакетиране на фалшиво кафе на известна марка!

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.