Художник ревна срещу кмета Камбитов: Превърна галерията в частна, не допуска благоевградски художници, издръжката от 15 хил. лв. скочи на 65 хил. лв. всичко от джоба на данъкоплатците!

Личен протест срещу политиката на кмета на Благоевград Атанас Камбитов към гилдията на благоевградските художници огласи в интернет пространството председателят на сдружение „Македония Арт“ Живко Янев.

„Протестирам срещу своеволията на кмета Камбитов. Празникът на града 24 май е на всички граждани, а не само на кмета и неговите слуги“, написа творецът в остро писмо. Ето какво заяви той пред „Струма“:

„Отказвам да участвам в унижаването на колегите художници и данъкоплатците и няма да дам работи за общата изложба. Не съм съгласен с превръщането на изложбените зали в Благоевград в частна галерия на Камбитов. Повече от 30 г. съм член на Сдружението на благоевградските художници, което е с 63-годишна история. До идването на власт на Камбитов всяка година за традиционната годишна изложба през май художниците сами избирахме с гласуване на общо събрание селекционно жури, което да подбере работите за изложбата, наградно жури, което да отличи най-добрите творби, и екип за аранжиране на творбите. На общото събрание можеха да присъстват всички от гилдията, без значение членуват или не в сдружението. Практика беше журиращите да се откажат доброволно от конкурса за награда, тъй като не е редно сам себе си да отличаваш. С идването на Камбитов на власт преди 8 г. художниците на Благоевград бяхме изгонени от залите, нещо повече – отписаха ни, че съществуваме. На наше място в галерията беше назначен директор без конкурс, но със солидна заплата, и вече кметът сам решава и назначава журита за селекция и награждаване, почти всички с хора извън града, на които плаща. Нас, благоевградските художници, не ни допускат да правим изложби в залите, но за сметка на това вратите им са широко отворени за „външни“ автори, на които от джоба на данъкоплатците се поемат всички разноски – транспорт, коктейли, рекламни материали… Кметът Атанас Камбитов превърна изложбените зали в частна галерия, до която благоевградските художници вече нямаме достъп. Сега годишната изложба се прави само от кмета, а ние дори не сме поканени, поне в „Македония Арт“ няма получена покана. По времето, когато сдружението организираше същото събитие, до всеки негов член изпращахме персонална покана с отбелязани детайли за условията за участие. Сега никой не знае кое е журито, директорът на изложбените зали

(наричат го на галерията, но на практика Благоевград галерия с постоянна експозиция няма) е назначен от кмета, затова отговорността за действието или бездействието му се носи от него. Нямам никакви претенции към колегата, когото утре може да сменят, още повече че никой не знае какви функции са му делегирани. Опитахме се преди време да ги изясним тези неща, но никой нищо не ни каза нито за задълженията му, нито за статута на галерията. Да, издръжката й се плаща от данъците на благоевградчани, но тя вече не е на благоевградските художници и ние вече нямаме достъп до тези изложбени зали. В годишната програма през последните 3-4 г. самостоятелните изложби на местните творци се свеждат едва до един-двама, а не е ли най-логично общината да подкрепя местната гилдия?! И аз съм подавал молба, която не е била одобрена, както и на много други колеги. В предишния режим на стопанисване от 13 до 18 самостоятелни изложби са правени на благоевградски художници в залите всяка година. Питам сега общината за кого работи – за благоевградските или за гостуващите художници, болшинството софийски, може би защото и кметът вече е софиянец?! Толкова години усилията ни са насочени да изградим една силна и различима гилдия! Не съм против гостуващите колеги, но защо заради тях се зачерква работата на местните творци?! Нали общината трябва да подкрепя местното изкуство, защо тогава за него не се отделят никакви средства?! Миналата година изпратих писмо до кмета, в което му благодарих, че заделя нула средства за развитието на благоевградската култура. Имаше дори период, в който общината направо забрави за наградите, които се бяха превърнали в традиция на общите ни изложби. Затова преди 3-4 г. внесох в общината предложение на всеки участник в общата изложба да се покрият поне разходите за рамките на творбите, които участват в нея. Най- обидното обаче бе миналата година, когато наградите бяха под формата на откупка на оценените като най-добри творби. Това бе пълна гавра към творците! Не знам каква бе сумата за наградата – 300 или 500 лв. може би, но като се има предвид, че в Благоевград санирането на сградите започна с цена от 500 лв. на кв.м, тогава как да приемем, че наградата и откупката на една картина е на същата цена?! И колко ще струват тогава останалите работи, които не са наградени, следователно не са най-добрите?! Това е унижение страхотно! Не може наградата и откупката да са едно!

По времето, когато залите се стопанисваха от „Македония Арт“, бюджетът, с който разполагахме, бе около 15 000 лв. на година, основно кафенето в съседство, с чийто наем се издържаше галерията. Плащахме заплати на пазителките, консумативите и разходите. Преди 2 г. издръжката на същата галерия скочи на 65 000 лв. от справката за гласувания от ОбС бюджет за това перо. Разликата няма нужда от коментар!

Ние, гражданите, изискваме от кмета, не можем да обвиняваме назначените от него служители за каквото и да е. Затова искам от него отговор на поставените въпроси, както и защо галерия „Св. Лука“ стои затворена толкова години вече и само 1 или 2 пъти се правиха някакви събития в нея. Не съм срещнал човек, който да е гледал в тази галерия изложба през последните години, ако има такъв, нека ми се обади.

Протестът ми е личен. Не ангажирам останалите колеги с него, макар да знам, че и други ме подкрепят. Миналата година преди общата изложба през май в знак на протест си прибрах работите. Преди 2 г. го направих и на зоналната изложба „Струма“, тъй като по статут сдружение „Македония Арт“ трябва да се включи в журирането, а това не бе направено. От първия мандат на кмета Камбитов с УС на сдружението се мъчим да се срещнем с него, но до този момент такава среща не е имало. По няколко пъти на година искаме срещи (пазя писмата), но дори отговор няма, получаваме пълно мълчание. И защото познати и колеги ме питат защо не участвам, реших да декларирам публично протеста си и мотивите за него”, категоричен бе Живко Янев.

Ето как управителят на градската галерия Иван Милушев реагира на нападките:

„Идеята за създаване на градска галерия в Благоевград е отдавна и преди години дори имаше подписка, инициирана от Илия Николов, затова създаването на такова пространство, макар да не е типичното с постоянна експозиция поради липса на специално помещение, е голямо постижение за културния живот на града ни. Нещо повече, вече имаме над 320 творби във фонда на галерията от дарения и откупки. Като казах откупки, съм длъжен да изясня истината за наградите и откупките. Награди за общата изложба за 24 май се дават от повече от 30 г., това е традиция, наложена още от времето на Стойне Шаламанов. Те са по 300 лв. и не са обвързани с нищо. Преди 4 г. тогавашните председатели на двете сдружения на художниците в града – Георги Стойчев на „Македония Арт“ и Антон Гошев на Представителството на СБХ, поискаха от мен да потърсим начин общината да осигури и друг вид награди, извън утвърдените за 24 май. Така се роди идеята да се организира нов вид обща изложба за празника на художника Св. Лука, за която наградите да са по-големи – по 500 лв., и да покриват грубо цената на малка работа, която пък да остане във фонда на галерията. Художниците предварително знаят това условие и то никога не е крито. Дават се три награди и който не иска да участва в конкурса за награда заради цената, може да го заяви, и в това няма нищо лошо. Помня, че когато бе отличен Пламен Бонев, настоях сам да избере коя от 3-те работи, с които участваше в изложбата, да остави, за да не го засегна като автор. Думите му бяха: „Избери ти. За мен е гордост, че моя работа ще бъде във фонда на галерията“. Живко Янев или не е запознат, или представя нещата абсолютно злонамерено, защото не знам друг колега, който да не е доволен, че общината откликна на искането ни за още награди.

Другото, с което не съм съгласен в изявленията на Живко Янев, е, колкото и нескромно да звучи, но откакто съществува тази галерия и аз ръководя този процес, за гражданството са се случили много интересни неща. Това бе една от мечтите на Стойне Шаламанов, един от тримата основатели на групата на художниците в Благоевград заедно с Христо Бараковски и Георги Ножаров.

Ж. Янев е художник от Благоевград, откакто е дошъл тук да работи, защото в родното му село Богородица не е имал препитание и работа като учител. Та когато отправя обвинения, нека да помисли и за това, че тук е имало група на художниците преди него. Апропо по време на неговото председателство на „Македония Арт“ нещата така се измислиха, че беше подменена дори годината на създаване на групата на художниците в Благоевград и бяха написани неверни имена на учредители като Стальо Сталев и Аргир Марчев, хора, които може и любителски да са се занимавали с рисуване, но нямат нищо общо с академизма. Нека хората в Благоевград не се заблуждават от нагласени истории, истината е, че през 1962 г. се създава тази група, защото със завършването на Ицо Бараковски на Академията в Благоевград художниците с академични дипломи са станали трима, а това е било условието да се направи отделна група към СБХ. Как може да се подменя истината?!

И завършвам по тази тема с факта, че „Македония Арт“ с това име и като организация, регистрирана в съда, съм я създал аз през 1990 г., за да можем ние да продаваме картините си. Изяснявам всичко това, защото Живко Янев афишира публично обидата си като лична, а някак си слага зад себе си цялата група художници в „Мвакедония Арт“. В общите изложби участват всички, които са пожелали, защото се обаждаме по телефона лично на абсолютно всички. Едно време се печатаха покани, но вече стилът и форматът на работа са съвсем различни. Годишно правим поне две самостоятелни изложби на благоевградски художници в галерията, тази година това ще са Аргир Манасиев (готвим я след около месец), Огнян Механджиев в понеделник и на Венци Терзийски за 60-годишнината му. Малко преди да почине, Аргир Манасиев ми се оплакваше, че Живко Янев организирал изложба в Берлин, за да се разходи дотам, събрал на колеги по 50 лв. за транспорт, а месеци наред вече не им връща картините.

Що се отнася до правомощията ми, не проумявам защо на него му е нужно да ги знае, освен ако не се цели в мястото ми?! Конкурс не е задължително да има за позицията, когато ръководителят на едно ведомство е част от отдел „Култура“ и от Общинска администрация. Естествено е и разходите да са в пъти повече, тогава заплатите на служителките бяха по 140 лв., сега минималната е 560 лв., пет пъти са се вдигнали, разлика няма! В статута на галерията се заложи правило да се поемат разходите за транспорт на авторите, които ние каним и държим да се представят при нас, защото това е важно условие тези хора да се съгласят. А и разходите не са кой знае какви – 100 лв. отиване и връщане до София. Така дойдоха Десислава Минчева, Захари Каменов, Свилен Блажев, на път да дойде е Милко Божков – имена азбучни. Това виждам като важна моя задача и тя не означава, че са останали сиротни художниците от Благоевград, тъй като всяка година се правят по 4 общи изложби – около Трифон Зарезан през февруари „Любов и вино“, за 24 май, „Св. Лука“ и за Коледа, и поне по две самостоятелни на местни автори. Откакто има градска галерия, Благоевград прави пленер на художници, прави фестивал на съвременно изкуство, правим „Стаички“, на които Сашо Стоицов е коратор. Организаторите са външни, защото в Благоевград само трима работят неконвенционално изкуство, каквато е идеята. Знам, че много художници дори не харесват неконвенциалното изкуство, но означава ли това, че то не съществува?! Идеята е Благоевград да стане естествен център на съвременно изкуство и в страната вече започват да ни обръщат внимание, че тук нещо се случва. Питат ме, интересуват се, и това създава допълнителна популярност на града. Аз се радвам, че се случва всичко това в Благоевград и че тук се обменят различни идеи.

Колкото до обвиненията за журирането, след много скандали от различни изложби болшинството от колегите са изразявали мнение, че е хубаво членовете на журито да не са хора от града, за да няма пристрастие. Това е причината да каним най-често журиращи „отвън“. Имайте предвид, че не може всеки да е жури, трябва да има качества, а пък и не всеки се съгласява, защото това означава да се изключи от наградите. Тази година наградите в предстоящата обща изложба за 24 май в Благоевград ще определят председателят и зам. председателят на СБХ Любен Генов и Стайков“, обяви управителят на градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев

Източник: struma.bg

Свързани новини

Полицаи от Благоевград търсят помощ от лекари, вижте защо…

Веси

Техническа неизправност подпали „Фолксваген“ в Петрич

az

Кучета нахапаха 78-годишен в „Еленово“

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.