Честит празник благоевградчани! 5 октомври-славна дата в нашата история!

Празникът на Благоевград – 5 октомври е славна дата в нашата история – избухва Първата балканска война, донесла свободата за българите от Македония и Одринско. Този ден на 1912 г. е дълго очакван за свободното Царство България и още повече от останалите под чужда власт сънародници. Освобождението е предизвестено от вековна освободителна борба, осветена от пожарите на Кресненско-Разложкото (1878-1879)и Илинденско – Преображенското въстания (1903 г.), чиито паметни годишнини отбелязваме и днес. Освободителната балканска война е и отечествена по своята справедлива кауза, всенародно участие и чутовни подвизи. Горна Джумая, днешният Благоевград, заема достойно място в националната история, както в борбите от Възраждането, така и в отстояването на своята българска идентичност.
Oт Горна Джумая започва победния марш на Седма Рилска дивизия, командвана от ген. Георги Тодоров до Солун, подкрепяна от цялото българско население и четите на ВМОРО. В ранното утро на днешния ден 1912 г. трета бригада под ръководството на ген. Спас Георгиев предприема настъпление от граничния пункт при с. Бараково, отблъсква предните турски военни части, пленява 4 скорострелни оръдия, отблъсква вражеското контранастъпление и заедно с 4-та дружина на о. з. майор Стефан Иванов, в 17: 30 часа влиза в Горна Джумая. Гражданите посрещат освободителите тържествено с камбанен звън, хоругви, хляб и сол. Настъпил е първия ден на Свободата. Четите на Ичко Бойчев и Михаил Бучински разбиват две турски роти, тръгнали от с. Бистрица и спасяват града от погрома на отстъпващия противник. В боевете за освобождението на Горна Джумая загиват 38 души. Първи пада войникът Цветко Събев – погребан при черквата на с. Дъбрава. Загубва живота си и подпоручик Борис Змияров – командир на 8-ма рота от 2-ра дружина на 50-ти Пехотен полк. Успехът на настъплението към Симитли и Кресненското дефиле ознаменува присъединяването на Пиринския край към Майка България. Седма Рилска дивизия донася свободата в същия ден и на Царево село , дн. Делчево в Македония.
Честит празник на благоевградчани и на всички българи във и извън пределите на страната, които днес се наричат свободни!

Свързани новини

Инцидент на АМ „Струма“! ТИР се обърна на пътя и…

az

Ново назначение: Весела Стоилова е вече зам. шеф на Окръжна прокуратура – Благоевград!

Blagoevgrad

Ексначалникът на ДАИ – Благоевград Иван Василев подаде сигнал за пътен нарушител, вижте какво се случи…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.