Читател пита с писмо до ИА „Региона“: Ще подаде ли оставка съветник на ГЕРБ, ще го разследва ли КОНПИ?

Интересен материал изпрати читател до ИА „Региона“, свързан с общински съветник в местния парламент в Благоевград. Текстът е озаглавен „Апартамент гейт Благоевград“! Ето какво пише в него.
„В петъчната сесия местният общински съвет разгледа и прие изключително важна и болезнена точка свързана с отпадането на проектирано и предназначено за обезщетяване улично разширение в идеалният център на Благоевград. Презастроеният център и утежнения трафик вървят ръка за ръка в Благоевград и този проблем дразни все повече и повече благоевградчани. Осигуряването на паркинги и нормално улично движение е изключително належащо, и за липсата им сега, директна отговорност носят както общинските съветници, така и общинската администрация, която издава над 15 години строителни разрешения за кооперации, често без да мисли къде ще се паркират автомобилите на новодомците. В точка 20 от дневния ред на петъчната сесия на Общински съвет, съветниците разглеждаха именно подобен казус и приеха абсурдно предложение на местният бизнесмен Петър Христов за отпадане на улично разширение, което щеше да отпуши една от тапите в движението по улиците на трети микрорайон, където повечето кооперации вместо гаражи в партерите имат търговски помещения, а колите се паркират безразборно навсякъде.

Дотук нищо проблемно – бизнесмена има интерес и предлага, съветниците решават кое е добро и кое лошо за града ни. Според волята на мнозинството в местния парламент обаче няма нужда от това, планирано и прието от тях само преди няколко години улично разширение и е „редно“ днес то да отпадне, а на негово място да се обособи самостоятелен имот. Но по интересното е как, и защо се е стигнало до подобно решение, и проявили ли са некомпетентност и недалновидност общинските съветници или нещо друго е довело до тяхното решение? Според наши достоверни източници от опозицията в общинския съвет, до това решение не се е стигнало лесно, и още на обсъжданията в Комисията по икономика и приватизация са възникнали изключително сериозни спорове, относно отпадането на въпросното разширение и под натиска на председателя на комисията, точката е била допусната до разглеждане на сесията и след оспорвано гласуване решението вече е факт. Председател на тази комисия е общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки – съветник няколко мандата в местният парламент и един от най-близките съратници на кмета Камбитов. Този минискандал в комисията и яростното отстояване, точката да бъде допусната до сесия и впоследствие приета с крехко мнзинство предимно чрез вота на съветниците на ГЕРБ и „Гражданският съвет“ на Тасков, всъщност не е случайно, и зад този явен лобизъм се крие нещо друго. И това нещо друго е явен конфликт на интереси, недеклариран от съветника Роячки и породен от съвпадение на икономическите интереси между съветника Роячки и бизнесмена Христов.

На какво лежи това предположение. Петър Христов е съдружник на Красимир Николов и двамата са съсобственици на емблематични заведения в Благоевград, между които механа Воденицата, ресторант Ларж, комплекс Парти тайм, хотел-ресторант Рио и други. Справка във фирмения регистър към Агенцията по вписванията показва, че брата на Красимир Роячки – Бранимир е съдружник понастоящем с Димитър Красимиров Николов (син на Красимир Николов) във фирма „Съни Корт“ ООД. До 2015 година в тази фирма съдружници са били Красимир Роячки, Петър Христов, Красимир Николов и сина на местния строителен предприемач Янко Граховски – Борис. Интересното обаче е, че Бранимир Роячки купува дяловете във фирмата от брат си Красимир Роячки, Петър Христов, Красимир Николов, а част от дяловете на Красимир Николов биват прехвърлени на сина му Димитър, а дялът на Граховски е прехвърлен на друг местен бизнесмен Лазар Зрънчев. Така с вота си в местният парламент без да декларира конфликт на интереси, което би било редно, ние имаме подозрение, че съветника Роячки е гласувал и лобирал в полза на своя бивш бизнеспартньор, вместо да защитава обществения интерес за което е избран.

Нещо повече, бихме желали компетентните институции да се сезират и да установят дали това наистина е така, като подозираме, че ако бъде направена справка и в имотния регистър отново към Агенцията по вписванията, може да се установи и друга още по фрапантна истина, че съветника Роячки, брат му или съпругата му притежават и са притежавали няколко жилища в сгради построени от фирми свързани или собственост на бизнесмените бивши негови съдружници Красимир Николов и Петър Христов, и то придобити на многократно по занижени цени от пазарните, и придобити през модерният строителен етап за ГЕРБ „на изкоп или зелено“. Друго обосновано подозрение, което възниква е, че дори и сега, съветника или негови близки роднини притежават апартаменти в кооперации собственост на сестрата на Петър Христов – Гергана Христова, управител на фирма „Седона -82″ ЕООД, или на брата на Красимир Николов – Петър, управител на фирма „Пекс строй“ ЕООД и то в кооперации граничещи или в непосредствена близост с имота, чието предназначение бе променено на сесията и в който бе планирано проблемното за Христов, но и необходимо за благоевградчани улично разширение.

Цялата тази сложна роднино-фирмена система е създадена с цел да не се достигне до истинските лица, които решават съдбините на Благоевград и е поредният пример за това, как определени бизнес кръгове финансират общински съветници, които срещу имотни облаги или покупки на занижени цени придобиват собственост, променят наредби и проекти, и послушно взимат решения против интересите на града.
Оставаме с очакването, че съветника Роячки ще прояви разум и ще депозира оставката си като общински съветник в община Благоевград в кратки срокове.
Оставаме и с очакването, че КОНПИ и Комисията за установяването на конфликти на интереси, ще се възползват от законовата им възможност да се самосезират и да направят проверка във връзка с тази статия“.

Свързани новини

Русокоса красавица, възпитаничка на ЮЗУ заема поста на Цачева! 

az

Балонът се надува с още! Кога ли ще изгърми!? Бойко Борисов без изход, отново залага на стари к**** да направи нов бардак. Няма сини лампи, само „Пунта Мара“

Веси

Заслужено! Директорът на II ОУ Христо Манчев излиза в пенсия, след 25 години начело на школото…

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.