Ще връщат ли пари на платилите двойни данъци в община Благоевград? Спряха плащането на налозите за лица с повече от едно жилище

Временно е спряно плащането на данъци в община Благоевград за лица с повече от едно жилище заради предстоящото намаление на налозите за втори и следващ недвижим имот. Очаква се днес да бъде обнародвано решението на Конституционния съд от 9 април, с което се обявиха за противоконституционни определени текстове в Закона за местните данъци и такси, в резултат на което отпада увеличението над два пъти на данъка за второ и следващо жилище в общините със статут на курорти. Коментар на ситуацията потърсихме от Росица Христова, директор на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Благоевград,пише струмабг.

„Към настоящия момент не можем категорично да кажем дали данъците на гражданите, които вече са ги платили, ще бъдат преизчислени, или ще останат в този вид, защото тепърва на национално ниво предстои да се вземе общо решение“, обясни тя. „След постановяване на решението на съда правната разпоредба действа занапред и тя няма ретроактивно действие назад във времето. Затова се преизчислява дължимият данък за 2019 г., който към момента на постановяване на решението на Конституционния съд все още не е бил платен. Към настоящия момент данъци на хората, които доброволно и добросъвестно са си ги платили, за да ползват процента отстъпка до 9 април, когато разпоредбата е обявена за противоконституционна, няма да се преизчисляват, тъй като няма основание за това. В момента, в който има някакво основание и промяна на обстоятелствата като правна разпоредба (ако такава се случи), той ще се преизчисли. Чака се решение на национално ниво“, обясни Христова.

Тя посочи, че данъкоплатците не се разделят, правната ситуация е динамична и една правна норма се прилага към момента на нейното съществуване. От януари до края на март това е бил законът. Сега вече има нова данъчна ставка и се преизчислява на онези, които не са платили и са в условията на новата правна ситуация.

„На граждани, които все още не са платили данъците си, вече подготвяме преизчислението, за да може хората да си ползват 5-процентното намаление до края на април“, каза Р. Христова и повтори, че на този етап няма да се преизчисляват данъците на онези, които вече са си платили, тъй като решението се прилага занапред.

„Случаят сега е по-деликатен, има органи, на които сме на подчинение, искаме указания от Национална агенция по приходите, от Министерство на финансите – „Данъчна политика“, и тепърва казусът ще се обсъжда в национален мащаб и ще се дадат допълнителни указания. На местно ниво ние няма как да преценим как да приложим една отменена разпоредба и да вземем еднолично решение. На местно ниво нямаме такива правомощия. Разпоредбата е законова и не е продиктувана от решение на Общинския съвет. Местният парламент прие само ставката, при нас тя е минималната, защото такова е изискването на закона. Благоевград попада в списъка на балнеолечебни курорти с местно значение. Актът, с който това е направено, е още от 1963 г., но те са актуализирани от Министерски съвет през 2012 г. Този списък е цитиран в Закона за местните данъци и такси и на тази база ние разбрахме, че Благоевград е определен за такъв курорт. Важно е, че при нас с такъв статут са само курортът Бодрост и град Благоевград, без околните села. Т.е. хората с имоти в благоевградските села плащат същите данъци, както миналата година“, заяви директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ в община Благоевград Росица Христова.
Тя информира още, че е отменена разпоредбата, с която лицата, отдаващи под наем жилища, трябва да ги декларират в общината и на тази база им се преизчисляваха налозите. Те могат да декларират наемите си в НАП, но не е нужно вече да го правят в общината. Все пак законовите разпоредби, влезли в сила от 1 януари 2019 г., са накарали много хора, които били пропуснали да декларират жилището си за основно, да го направят, обясни шефката на „Местни данъци и такси“. „Не всичко е негативно, има и положителен ефект, тъй като сега те ще плащат 50% по-ниски данъци“, обобщи Росица Христова.

Свързани новини

Вкара ли Десподов гол на тази чалгаджийка?

az

Отличиха PR студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ на национален конкурс

az

Ново земетресение разлюля Благоевград

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.