ЮЗДП и бизнесът нищиха промените в наредбата за ползване на дървесина

Наредбата за ползването на дървесина трябва да е балансирана и да отчита интересите на всички по веригата – собственик на горска територия, дърводобивни фирми и преработватели. Около това становище се обединиха днес участниците в поредната работна среща на ръководството на ЮЗДП с бизнеса. В нея участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов и директорът на дирекция инж. Ценко Ценков, експерти и директори на поделения в обхвата на предприятието. На срещата бяха дискутирани проблеми, свързани с промяната на действащата нормативна уредба, която регламентира условията и реда за възлагане на дейности в горските територии.

„Целта ни е да създадем нормални условия за работа в горите, затова създаваме работна група с участието на всички заинтересовани за промяна на наредбата”, каза изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Маринов. Той прикани присъстващите представители на дърводобива и дървопреработването да обединят усилия и чрез предложения да бъдат защитени интересите на всички. Пое и ангажимент за унифициране на критериите, по които Регионалните дирекции по горите проверяват работата в преработвателните цехове.

„ЮЗДП продължава политиката на плавно увеличение на цената за добив на дървесина, която за последните четири години е повишена средно с 5 лв. на кубичен метър. Опитваме се да подсигурим техника за достъп до обектите, в които се извършва дърводобив, а в случай на невъзможност се ангажирме да поемем разходите на фирмите за това”, посочи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. Той призова представителите на бизнеса при проблеми в ежедневната дейност да сигнализират веднага за решаването им в оперативен порядък. Всичко е въпрос на активна комуникация, а фактът, че с всяка нова среща все повече фирми проявяват интерес, означава, че диалогът е необходим, обобщи инж. Дамянов.

След дискусия страните – ЮЗДП, Изпълнителната агенция по горите и представители на дърводобивните фирми стигнаха до комплекс от предложения, които да бъдат обсъдени и приети в рамките на следващите една-две седмици.

Свързани новини

Сватба е! Бивш футболист на „Пирин“ скъса с ергенлъка и вече е в „отбора“ на женените

Blagoevgrad

Знае ли се!? Ще отворят ли на ГКПП Клепало-Берово?

Веси

Ученици от Пиринско заминават за международния космически лагер SPACE CAMP Turkey на NASA

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.