Яне Янев: Ще осъществя цялостна ревизия на модела Тотев – Котев и ще превърна Сандански в проспериращ град на достойни хора!

Въпреки поройния дъжд и наводнените улици в Сандански, старта на кампанията на РЗС и коалиция тръгна като по вода. Пред препълнената зала в Дома на културата Яне Янев направи безпрецедентен политически ход като подписа клетвена декларация, с която гарантира, че ще осъществи пълна ревизия на 16 годишния порочен модел на управление.

Стеклите се над 600 човека въпреки мокрите обувки и дрехи останаха да аплодират докрай Яне Янев и екипа му от 29 общински съветници и кандидатите за кметове на кметства в община Сандански.

Ето и основните акценти от управленската програма:

  • Създаване на качествено нов и ефективно функциониращ модел на местно самоуправление;
  • Превръщането на Сандански в динамично развиваща се община, чрез устойчиво развитие на туризма във всичките му форми, подобряване на бизнес средата и създаване на благоприятни условия за привличане на инвестиции и значително увеличаване на обема на европейските финанси в публичната инфраструктура;
  • Модернизация на обществените отношения и възстановяване на връзката между местната власт и гражданите чрез въвеждане на референдумна платформа за допитване до гражданите по стратегически важните за града въпроси.

 

За целта е необходимо по съвършено нов начин да се преструктурира управлението на общината във всички секторни политики.

 

Ето част от проектите заложени в управленската програма „Сандански – модерен и богат град на достойни хора“, заяви кандидата за кмет на РЗС и коалиция Яне Янев и ги изложи пред голямата аудитория в Домът на културата в Сандански.

 

За да пресечем негативната тенденция семейства и техните деца да напускат Сандански и съставните села трябва да създадем

  • Фонд за насърчаване на образованата раждаемост, иновациите и интелектуалния капацитет.

До 7-и клас децата на Сандански са добре подготвени, но след това са принудени да отидат в Благоевград и София, завършват средно и висше образование и 90% от тях не се връщат в града ни.

Чрез фонда може да бъде стимулирана образованата раждаемост, с цел децата на родителите със средно и висше образование да бъдат стимулирани да останат тук в Сандански. От този фонд ще се отделят пари за допълнително материално поощряване на учителите с най-добри резултати и разбира се за иновации. Така ще се вдигне нивото на образованието и степента на доверие по веригата ученик — учител — родител. В рамките на мандата възнамеряваме да създадем средно софтуерно училище и университетски филиал с кампус в сградата до Манастирчето „Св. Св. Козма и Дамян”. Фондът ще се финансира от европейски финансови институции, чужди инвеститори и от общината, като 10% от местните данъци и такси ще се привеждат директно в този фонд.

За да възродим и утвърдим славата на Сандански като най-добрия балнеологичен център трябва да създадем

  • Модерен здравен комплекс за следболнично лечение, профилактика и рехабилитация.

В рамките на новия комплекс, в партньорство с израелски болници пенсионноосигурителни фондове, ще създадем модерна клиника за диагностика и лечение на всички видове белодробни заболявания и алергии. Целта е рационално да се използват природните дадености – минералната вода, въздуха и съчетанието им със здравен комплекс, който предлага най-съвременните методи за диагностика и лечение.

Такъв здравен център ще позволи да бъдат привлечени и интегрирани висок клас здравни специалисти, чрез които ще се повиши качеството на здравните услуги, както за туристите, така и за гражданите на общината. За децата на Сандански в новия здравен комплекс профилактиката и рехабилитацията ще бъде безплатна и ще се покрива от бюджета на общината.

 

За да покажем, че искаме да съхраним за поколенията това, което Бог и природата ни са дали, трябва да

  • Разширим и реновираме градския парк

От основаването си през 1916-1919 г. до днес територията на парк Св. Врач само намалява. Чрез мораториум общинският съвет ще наложи през идните 20 години никой да няма право да строи на територията му. Ще положим специални грижи за цялостното освежаване и разширяване на парка ни.

Резиденцията в момента е собственост на фалиралата КТБ, т.е. на държавата. Това дава възможност уникалният парк да бъде деактуван в публична общинска собственост и чрез зелен байпас да се свърже със Сандански. Паркът така многократно ще се уголеми, доизгради и обогати със нова растителност и съоръжения за отдих и с гордост ще носи името паметник на културата и градинското парково изкуство и ще се превърне в уникално съчетание от възможности за разходка, отдих и културни развлечения.

 

За да имаме модерно екологосъобразно промишлено производство и с цел привличане на трайни инвестиции, като се възползваме от автомагистрала „Струма” – част от новия паневропейски транспортен коридор №4, на еднакво разстояние от София и Солун, трябва да изградим

  • Индустриална зона с логистичен център.

В която ще бъдат ситуирани новите производствени мощности, фабрики, цехове, работилници, складове, транспортни и спедиторски фирми. Така ще се насърчат чужди инвеститори, които да строят фабрики на преотредени терени с цялостно завършена инфраструктура. Проектът ще доведе и до разкриване на високодоходни работни места. Ще разтовари пренатоварените градски улици и ще обезпечи транспортно-комуникационното обслужване на територията на целия регион около Сандански. Обекта включва и изграждане на пътни връзки и съоръжения, пешеходни алеи, осветление и цялостно ландшафтно оформление.

 

За да модернизираме и гарантираме развитието на земеделието и животновъдството в региона трябва да построим

  • Общинско тържище със складова и хладилна база

Проектът ще даде възможност за изкупуване, окачествяване, съхранение, експорт и ре-експорт на земеделска и животинска продукция с прилежаща преработвателна, сортировъчна и хладилна база. Общината ще потърси съдействието на световни корпорации за потвърждаване и гарантиране на качеството и цената и застраховането на експорта, чрез компании като SGS и Buro Veritas. Тържището ще бъде основен дистрибутивен център за пресни плодове и зеленчуци. Екологично чистия ни регион дава да се изгради и лаборатория за окачествяване на био-продуктите от региона и специализиран магазин на едро за растителна и животинска био-продукция.

 

За да върнем туристите в Сандански е нужно да изградим

  • Мега паркинг за автобуси и автомобили на туристи

Градът ни има нужда от голям и модерен паркинг за автобуси и автомобили с хубав съвременен санитарен възел. От години проблема с невъзможността многобройните автобуси с туристи да спират и да бъдат обслужвани на удобно място стои нерешен, което доведе до отлив на туристи в града което е пагубно за малкия бизнес в Сандански. Трябва да има туристическо бюро тип „компас“ със професионален гид който да поема туристите, за да ги напътства и да представя основните забележителности в Сандански и региона. Този паркинг ще бъде изграден от моста на трето основно училище до Техномаркет чрез покриване на речното корито.

 

За да облекчим придвижването в града и престоя на туристите трябва да направим

  • Център за градска мобилност

Синята зона в гр. Сандански очевидно има множество недостатъци и не реши тежките проблеми с паркирането и придвижването в града. Нужен е Център за градска мобилност, който да промени начина на работа на синята зона с въвеждането на нови правила за хората в централната градска част и обществените сгради. Има съвременни и ефективни решения използвани в градовете в западна Европа, които ще бъдат приложени така, че да се решат един път завинаги проблемите с паркирането и движението в града.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

 

 

Свързани новини

Честит рожден ден на Петър Михтарски!

Веси

Спомени, спомени! Какъв беше моят Благоевград преди години? Имаше работещи предприятия, нямаше безработица и престъпност, с гарантирано образование и работа…

Blagoevgrad

Голямото прибиране започна! Тапа на Е-79 край Симитли…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.